PARASTA AIKAA LUONNOSSA

Tilaa hengähtää

Valkeakoski, Suomi
Luonnon läheisyyttä
Leppoisaa lomailua
EVÄITÄ HYVÄÄN LOMAAN

Mistä antoisa loma on tehty?

Joku lomailee läpi kesän. Toiselle sopii viikon reissu useampana ajankohtana vuoden aikana. Mitä nopeammin onnistut luopumaan työasioista lomanaloituksessa, sitä paremmin pystyt siirtymään lomamoodiin. Yksi parhaimmista keinoista päästä eroon työhön liittyvästä sykkeestä on aloittaa loma heti viikon tai kahden reissulla. Tällöin rutiinit rikkoutuvat hetkessä. Viikon vapaa on entistä antoisampi, kun mobiililaitteet eivät ole jatkuvasti käden ulottuvilla. Varaa aikaa lomallesi kalenteriin hyvissä ajoin, niin saat keskeneräiset asiat loppuun ennen vapaiden alkua. Matkaseurasikin tykkää, kun lomanne alkaa oikeasti lomaillen.

Keväinen sinivuokko on työntynyt esiin sammalikosta.

Löydä iloa luonnosta

Urbaanin löytöretkeilyn sijaan voit löytää mitä mielenkiintoisempia paikkoja ja kohteita geokätköilyn avulla. Jos paikannusohjelman käyttö mobiililaitteessasi ei jostain syystä nappaa, voit tarttua myös perinteiseen karttaan. Sen ja kompassin avulla voit löytää niin vanhan avolouhoksen, jykevän kallion kuin liudan pienempiäkin löytöjä. Löytö saattaa odottaa sinua metsässä, ihan siinä jalkojen juuressa. Sehän on sinivuokko!

Metsässä voi etsiä uusia näkökulmia arkeen ja itse metsään.

Saa voimaa metsästä

Kulkiessasi metsässä keskityt kaikilla aisteillasi ympäröivään luontoon. Vaikka metsässä kulkeminen olisi sinulle vielä hieman vierasta, huomaat alkukankeuden jälkeen sen olevan mukavaa! Mukavuutta lisäävät myös oikeanlaiset ja sopivat varusteet. Metsässä hengittäminen tuntuu helpolta, ja mikroilmastojen muuttumisen reitin varrella voi tuntea iholla! Hiljainenkin maisema voi vaihtua hetkessä metsäkanalinnun pyrähdykseen. Kulku metsäpoluilla rentouttaa ja alentaa stressiä. Mahdollisuus pysähtymiseen kirkastaa ajattelua sekä vapauttaa mielen sitä painavista tunteista ja ajatuksista. Metsässä oleminen virkistää.

Ongenkoho kelluu veden pinnalla.

Aikaa ajatuksillesi

Pienen ja kalaisan järven laiturilla voit seurata järviluontoa ja kokeilla vaikka kalaonneasi mato-ongella. Ujuta syötti koukkuun, ja heilauta siima kohti veden pintaa – ja plums! Koho kelluu laineiden rytmissä veden pinnalla. Odota rauhassa ajatuksinesi kalan syöntiä. Ehdit ehkä kääntää katseen kauemmas vastarannalle, missä joutsenet uivat poikasineen. Kauempana kurjet käyskentelevät pellolla. Pian havahdut, kun veden pinnalle kohosta muodostuu loittonevia renkaita. Koho uppoaa pinnan alle. Nappasiko pannulle sopiva kiinni?

Kodan avotulella loimutettu lohi.

Syö ulkona

Luonto ympärilläsi tarjoaa useita mahdollisuuksia virkistäytymiseen, kiireettömään kulkemiseen ja eväiden nauttimiseen. Satokausien aikaan löydät myös marja- ja sienimetsät lähettyviltä. Termarillinen lämmintä kaakaota tai kuksallinen kahvia maistuu erityisen hyvälle raittiissa ulkoilmassa. Kodalla sinulla on mahdollisuus myös ruokaisampaan kokkaamiseen. Retkeilykohteen kamiinalla ja avotulella valmistatte helposti maittavat ruoat koko porukalle. Maistuisiko sinulle loimutettu lohi ja makoisat letut?

Laiturilta pääsee uimaan.

Virkisty vedessä

Metsäjärven vedessä uiminen on virkistävä ja luonnonläheinen harrastus. Kirkas ja tumma vesi lämpenee usein juhannukseen mennessä linnunmaidon lämpöiseksi. Pohjan tuntumassa voit kuitenkin tuntea veden viileyden läpi kesän. Pääsiäisen tienoilla jäät alkavat usein kumista ja tekevät helisten lähtöä viimeistään vapun kanttissa. Aloittavan talviuimarin on yleensä helpompaa aloittaa talviuintiharrastus loppukeväästä tai alkusyksystä. Kokeneemmat käyvät kastautumassa avannossa läpi sydäntalven.

Kynttilälyhty luo tunnelmaa hämärtyvään kylpyiltaan.

Hyggeile ja koe talven tunnelma

Kynttilät luovat tunnelmaa niin hämärtyviin kesäiltoihin kuin talvikauden pimeisiin hetkiin. Ne tuikkivat niin pihapiirissä, mökillä, kodalla kuin paljunkin äärellä. Rauhoittava kynttilän valo ja elävä tuli rentouttaa. Talvikaudella tähdet, ja parhaimmillaan myös revontulet, näkyvät täällä kirkkaammin kuin kaupungin ja taajaman valoissa. Joskus talvella saattaa olla kuutamoöitä, jotka ovat valoisampia kuin päivät! Tällöin kuun valo kajastaa hattaramaisen lumisadekuuron läpi, jonka valkoinen lumi heijastaa jokapuolelle.

KOKEMUKSIA

Kodalta ja mökeiltä

Vietettiin aurinkoinen talvipäivä kodalla. Laskettiin mäkeä, grillattiin makkaraa, paistettiin lättyjä ja tikkupullia 🙂
Pääsiäispupu piilotti lapsille jo aikaiset pääsiäismunat lähimaastoon. Kiitos!

Ruuskat

Olimme viettämässä mukavaa kahdenkeskistä maaliskuista viikonloppua mökillänne. Saunoimme ja lepäilimme ja nautimme toistemme seurasta. Sää ulkona oli tuulinen ja lumeton. Sisällä lämpöä riitti, mökki on lämmin ja sauna hyvä ja kuumakin!Satu ja Mika Hämeenlinnasta

Waltikka-turnauksen ansiosta eka kertaa Valkeakoskella. Täällä pääsi rentoutumaan ja hiljentymään luonnon keskelle pilkkopimeään tähtitaivaan alle. Sitä ei kaupunkilainen saa usein kokea. Sauna oli hyvä ja takkatuli toi tunnelmaa viileään aamuun.Ani, Esa ja Verna Kokkolasta

Extempore reissu lasten ja isovanhempien kera. Kiva paikka, siisti ja viihtyisä 🙂
Aurinkoa, mäenlaskua, lettuja ja makkaraa, nam!

Heidi, Anna, Laura, Julia, Matso ja Anita

Nuotion loimua ihaillen, makkaraa paistaen ja muita eväitä syöden, mäenlaskua pikkumiehelle. Pannukahvit maistuivat meillekin. Kiitos isäntäväelle! Ulkoilua sakilla:

Elisa, Seppo, Sanna, Tommi, Jonna ja Reino

LISÄTIETOA

Palvelut ja suositukset

Etätyömahdollisuus
Ilmainen pysäköinti
Laudalla laineille
Liinavaatteet
Minikirjasto
Pyörällä polkien
Kahvilat ja ravintolat

GoodMood Cafe

Hakafood Cafe

Mokka-Pirtti

Puistogrilli Oy

Kokeile ja seikkaile luonnossa

Geokätköily Valkekaosken seudulla

Roukon valaistut latureitit (5 ja 7 km)

Roukon metsäladut ja -reitit (10, 16, 23 km)

Kävely- ja pyöräilyreitit

Pirkan taival -reitti Rutajärvelle 16 km

Pyhäjärven maisemareitti 30 km

Rapolanharjun luontopolku 1,6 km

Riippusiltojen lenkki 3,3 km

Nähtävää

Kuutar-risteilyt Valkeakoskelta Visavuoreen tai Rönnvikin viinitilalle

Myllysaaren museo

Rapolanharju

Suomen Hopealinjan sisävesiristeily Tampereelle ja Hämeenlinnaan

Sääksmäen sillan ja Viidennumeron seutu

Torielämä Koskikaran liikekeskuksen edessä

Voipaalan Taidekeskus ja Rapolan linnavuori

Visavuori, kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee

Päivämatkailu

Muroleen kanava, Ruovesi

Parolan panssarimuseo, Hattula

Rapolan linnavuori, Valkeakoski

Seitsemisen kansallispuisto, Ylöjärvi

Vankila – Suomen kansallismuseo, Hämeenlinna

Vehoniemen Automuseo ja näkötorni, Kangasala

Taide ja kulttuuri

Rapolan linnavuori

Valkeakosken kaupunginteatteri

Visavuori, kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee

Voipaalan Taidekeskus

Tapahtumat ja viihde

Kirjazz&Blues

Mama’s Bar&Bistro

Melankärjen kesäterassi

Pirkan Hölkkä

Työväen musiikkitapahtuma

Valkeakosken markkinat

Waltikan venetsialaiset

Muuta mukavaa

Elokuvateatteri Kino-Sampo

Kirjaslammen tanssilava

Korkeakankaan frisbeegolfrata

Lotilan tennishalli ja Valkeakosken keilahalli

Roukon frisbeegolfrata

Suomen Kesäteatteri, Apianniemi, Valkekaoski

Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo

Valkeakosken uimahalli

RENTOUDU MAALAISMAISEMASSA

Nauti eväistä luonnonhelmassa

Pakkaa mukaan lämmintä juomaa ja pientä purtavaa. Kulje pitkin pellon laitaa, piipahda metsänreunassa, tarkastele jälkiä hangella ja seuraa talvilintujen elämää. Vaikka luminen maisema tuntuu ensisilmäyksellä hiljaiselta, kätkee se ympärilleen paljon eämää.

045 187 4181
Leppäjärventie 211, Valkeakoski
info@salmisenmokit.net

TARVITSETKO APUA?

Lähetä varaamiseen tai majoittumiseen liittyvä kysymyksesi, palautteesi tai kehitysehdotuksesi oheisella lomakkeella. Tarkista kirjoittamasi sähköpostiosoite ennen lähetystä. Luemme viestejä vuoden jokaisena päivänä, joten saat tietää lisää majoituskohteistamme ja mahdollisuuksista onnistuneeseen lomanviettoon. Jos et saa vastausta tiedusteluusi vuorokauden sisällä, niin tarkistathan myös roskapostilaatikon.