PARASTA AIKAA LUONNOSSA

Tilaa hengähtää

Valkeakoski, Suomi
Luonnon läheisyyttä
Leppoisaa lomailua
EVÄITÄ HYVÄÄN LOMAAN

Mistä antoisa loma on tehty?

Joku haluaa lomailla läpi kesän, ja joillekin sopii pitkän loman sijaan viikon reissu useampana ajankohtana vuoden aikana. Mitä paremmin onnistut karsimaan lomanaloituksesta työasiat, sitä nopeammin laskeudut lomamoodiin. Yksi parhaimmista keinoista päästä eroon työhön yhdistyvästä kiireestä on aloittaa kesäloma heti viikon tai kahden matkalla. Tällöin työhön liittyvät rutiinit rikkoutuvat hetkessä. Viikon vapaa voi olla antoisampi, kun puhelin tai läppäri ei ole käden ulottuvilla. Loma kannattaa varata kalenterista hyvissä ajoin, jotta pystyy paremmin suunnittelemaan työt ja saattamaan keskeneräiset asiat loppuun ennen vapaiden alkua. Matkaseurakin tykkää, kun loma alkaa oikeasti lomaillen.  

Keväinen sinivuokko on työntynyt esiin sammalikosta.

Löytämisen iloa

Urbaanin löytöretkeilyn sijaan voit löytää mitä mielenkiintoisempia paikkoja ja kohteita geokätköilyn avulla. Jos puhelimen paikannusohjelman käyttö ei jostain syystä nappaa, voi tarttua myös perinteiseen karttaan. Sen ja kompassin avulla voi löytää niin vanhan avolouhoksen, mielenkiintoisen kallion kuin kasan pienempiäkin löytöjä. Joku saattaa odottaa metsässä, ihan siinä jalkojen juuressa – sehän on sinivuokko!

Metsässä voi etsiä uusia näkökulmia arkeen ja itse metsään.

Voimaa luonnosta

Metsässä kulkiessa joudut keskittymään luontoon ja reittiin maastossa. Jos metsässä kulkeminen on vierasta, saatat huomata, että alkukankeuden jälkeen metsässä kulkeminen on mukavaa, kun on oikeat varusteet. Samalla huomaat, miten metsässä on helppo hengittää. Saatat huomata, miten maasto muuttuu matkan varrella, ja miten sen mikroilmaston muuttumisen huomaa iholla. Rauhallinen maisema voi vaihtua metsäkanalinnun pyrähdykseen. Käveleminen poluilla tai metsän siimeksessä rentouttaa ja vähentää kehon stressiä. Samalla se selkeyttää ajatuksenjuoksua ja parantaa keskittymiskykyä sekä vapauttaa mielen sen vallanneista tunteista ja ajatuksista. Metsässä on mahdollista saavuttaa mielen virkistyminen, ilo ja rentoutuminen.

Ongenkoho kelluu veden pinnalla.

Aikaa ajatuksille

Kalaisan järven laiturilla voi kokeilla kalaonneaan mato-ongella. Kastemato tai muu pieni syötti ujutetaan koukkuun, ja sitten sujuva siiman heilautus kohti veden pintaa ja plums! Koho jää keinumaan laineiden mukana veden pinnalle. Voi jäädä rauhassa odottamaan kalan syöntiä. Tässä kohdin yleensä ehtii kääntää katseen kauemmas vastarannalle, missä joutsenet uivat poikasineen rantakaislikkoon tai kurkiin, jotka käyskentelevät rantapellolla. Pian havahdut, kun veden pinnalle kohon ympärille muodostuu loittonevia renkaita. Koho laskee uppeluksiin – nappasikohan juuri pannulle sopiva kiinni?

Kodan avotulella loimutettu lohi.

Syö ulkona

Luonnon ympäröimässä miljöössä on useita paikkoja, joissa voit nauttia kiireettömästi aikaa kulkien ja eväitä nauttien. Termarillinen lämmintä kaakaota tai kuksallinen kahvia lämmittää raittiissa ulkoilmassa samoillevaa kulkijaa. Sinulla on mahdollisuus myös ruokaisampaan kokkaamiseen. Esimerkiksi retkeilykohde Kodan kamiinalla ja avotulella valmistuvat niin loimulohi, potut kuin letutkin.

Laiturilta pääsee uimaan.

Virkisty vedessä

Järvivedessä uiminen on virkistävä ja luonnonläheinen harrastus. Pienen järven kirkas ja tumma vesi lämpenee usein jo alkukesän aikana houkuttelevan lämpöiseksi, mutta aivan pohjan tuntumassa voi tuntea veden viileyden läpi kesän. Pääsiäisen tienoilla jäät alkavat kumista ja tekevät talven jälkeen viimein lähtöä helistessään vapun kanttissa. Aloittavan talviuimarin on helpompaa aloittaa talviuintiharrastus loppukeväästä tai alkusyksystä. Kokeneemmat käyvät kastautumassa avannossa vielä sydäntalvellakin.

Kynttilälyhty luo tunnelmaa hämärtyvään kylpyiltaan.

Valo luo tunnelmaa

Kynttilänvalo luo tunnelmaa hämärtyviin iltoihin ympäri vuoden. Syysiltojen pimetessä kynttilät palavat usein pihapiirissä ja mökillä lyhdyissä, jotka roikkuvat aiemmin heinäseipäinä käytettyjen vuolupuiden keskellä. Valot luovat tunnelmaa maalaismiljöön talvikauden pimeyteen, jolloin tähdet, ja parhaimmillaan myös revontulet, näkyvät selkeällä taivaalla kirkkaammin kuin kaupunkien ja taajamien valoissa. Joskus talvella saattaa olla jopa öitä, jotka ovat valoisempia kuin päivät. Näin käy, kun kuun kajo heijastuu valkoisella lumella jokapuolelle tai kuutamolle ajoittuu paikallinen ja hattaramainen lumisade.

KOKEMUKSIA

Kodalta ja mökeiltä

Vietettiin aurinkoinen talvipäivä kodalla. Laskettiin mäkeä, grillattiin makkaraa, paistettiin lättyjä ja tikkupullia 🙂
Pääsiäispupu piilotti lapsille jo aikaiset pääsiäismunat lähimaastoon. Kiitos!

Ruuskat

Olimme viettämässä mukavaa kahdenkeskistä maaliskuista viikonloppua mökillänne. Saunoimme ja lepäilimme ja nautimme toistemme seurasta. Sää ulkona oli tuulinen ja lumeton. Sisällä lämpöä riitti, mökki on lämmin ja sauna hyvä ja kuumakin!Satu ja Mika Hämeenlinnasta

Waltikka-turnauksen ansiosta eka kertaa Valkeakoskella. Täällä pääsi rentoutumaan ja hiljentymään luonnon keskelle pilkkopimeään tähtitaivaan alle. Sitä ei kaupunkilainen saa usein kokea. Sauna oli hyvä ja takkatuli toi tunnelmaa viileään aamuun.Ani, Esa ja Verna Kokkolasta

Extempore reissu lasten ja isovanhempien kera. Kiva paikka, siisti ja viihtyisä 🙂
Aurinkoa, mäenlaskua, lettuja ja makkaraa, nam!

Heidi, Anna, Laura, Julia, Matso ja Anita

Nuotion loimua ihaillen, makkaraa paistaen ja muita eväitä syöden, mäenlaskua pikkumiehelle. Pannukahvit maistuivat meillekin. Kiitos isäntäväelle! Ulkoilua sakilla:

Elisa, Seppo, Sanna, Tommi, Jonna ja Reino

LISÄTIETOA

Palvelut ja suositukset

Etätyömahdollisuus
Ilmainen pysäköinti
Laudalla laineille
Liinavaatteet
Minikirjasto
Pyörällä polkien
Kahvilat ja ravintolat

Griili-Ravintola Pihvikievari

Hakafood Cafe

Maaseutu Maistuu Cafe

Mokka-Pirtti

Puistogrilli Oy

Rusticheria Stella

Kokeile ja seikkaile luonnossa

Geokätköily Valkekaosken seudulla

Roukon valaistut latureitit (5 ja 7 km)

Roukon metsäladut ja -reitit (10, 16, 23 km)

Kävely- ja pyöräilyreitit

Pirkan taival -reitti Rutajärvelle 16 km

Pyhäjärven maisemareitti 30 km

Rapolanharjun luontopolku 1,6 km

Riippusiltojen lenkki 3,3 km

Nähtävää

Kuutar-risteilyt Valkeakoskelta Visavuoreen tai Rönnvikin viinitilalle

Myllysaaren museo

Rapolanharju

Suomen Hopealinjan sisävesiristeily Tampereelle ja Hämeenlinnaan

Sääksmäen sillan ja Viidennumeron seutu

Torielämä Koskikaran liikekeskuksen edessä

Voipaalan Taidekeskus ja Rapolan linnavuori

Visavuori, kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee

Päivämatkailu

Muroleen kanava, Ruovesi

Parolan panssarimuseo, Hattula

Rapolan linnavuori, Valkeakoski

Seitsemisen kansallispuisto, Ylöjärvi

Vankila – Suomen kansallismuseo, Hämeenlinna

Vehoniemen Automuseo ja näkötorni, Kangasala

Taide ja kulttuuri

Rapolan linnavuori

Valkeakosken kaupunginteatteri

Visavuori, kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee

Voipaalan Taidekeskus

Tapahtumat ja viihde

Kirjazz&Blues

Mama’s Bar&Bistro

Melankärjen kesäterassi

Pirkan Hölkkä

Työväen musiikkitapahtuma

Valkeakosken markkinat

Waltikan venetsialaiset

Muuta mukavaa

Elokuvateatteri Kino-Sampo

Kirjaslammen tanssilava

Korkeakankaan frisbeegolfrata

Lotilan tennishalli ja Valkeakosken keilahalli

Roukon frisbeegolfrata

Suomen Kesäteatteri, Apianniemi, Valkekaoski

Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo

Valkeakosken uimahalli

RENTOUDU RAUHALLISESSA MAISEMASSA

Nauti eväistä luonnonhelmassa

Pakkaa reppuun termarillinen kuumaa juomaa, eväsleivät ja rusinoita. Kulje pitkin pellon laitamaa, piipahda metsänreunassa, katso jälkiä lumessa ja seuraa talvilintujen elämää. Vaikka lumenkuorruttama talvimaisema tuntuu ensisilmäyksellä hiljaiselta, kätkee se ympärilleen paljon eloa.

045 187 4181
Leppäjärventie 211, Valkeakoski
info@salmisenmokit.net