YHDESSÄ LUONNONHELMASSA

Hyvää oloa
ja yhteistä aikaa

Valkeakoski, Suomi
Vuodesta 1988
Elämyksiä luonnosta
Alkaen 290 € / viikko
Päätalon historia.
MEIDÄN TARINA

Juuret maassa ja
haaveet kiikarissa

Syksyllä 2016 jäin pois silloisesta graafisen alan työpaikastani. Olin ehtinyt olla vastaavissa töissä jo vuosituhannen alun opiskeluvuosista saakka ja takki oli sanalla sanoen tyhjä. Kesälomapäivien jälkeen saatuani hieman etäisyyttä työhöni olin valmis luopumaan totutusta. Halusin rakentaa elämääni työn ja arjen osalta uudelleen.

Edellisenä vuotena oli juhlittu kesähäitä ja loppukesästä vanhemmat olivat lahjoittaneet pienen puuhapalstan. Metsänhoitotaitojen omaksuminen itsekseen tuntui epävarmalta. Useiden sattumien kautta päädyimme yhdessä opiskelemaan töiden ohessa metsänomistajan metsäkoulua. Yhdessä jaettu opintopolku syvensi kumppanuutta. Teoria- ja maastopäivät opettivat näkemään metsän uudella tavalla. Joulukuussa 2017 valmistuimme metsuri – metsäpalvelujen tuottajiksi.

Vuosi 2018 oli myllertävää aikaa. Isä ja äiti tarjosivat meille mahdollisuutta ostaa tila ja jatkaa omilla tavoillamme heidän elämäntyötänsä maalla. Hieman myöhemmin Teemu luki äitinsä epikriisistä, että enää ei ollut paljoa aikaa.

Tuli syksy ja suru. Teemu kävi läpi papereita, jäämistöä ja yritti löytää ostajaa hiljaisen kylän osakkeelle. Kotimuseona ollutta asuntoa tyhjennettiin tavaroista Etelä-Suomessa aina kun ehdittiin. Osa tavaroista lahjoitettiin ja osa myytiin, jotta ehjä tavara löytäisi oikeat kodit. Mietittiin seuraavia askeleita, unelmasijainnilla ollutta oman remontoidun kodin myyntiä, muuttuvia olosuhteita ja ystäviä.

Loppukesästä 2019 oma koti oli myyty, ja välillä pelotti, tuleeko vielä jokin este. Tilakauppa toteutui syksyllä. Jouluna oli aika huokaista. Muistan, että kuusi nökötti ensimmäistä kertaa ilman kynttilöitä, mutta se riitti meille sellaisena, ja se oli kaunis omalla tavallaan. Talvi asuttiin muuttolaatikoiden keskellä ja ulkona oli odottamattoman pimeää marraskuusta maaliskuuhun.

Sitten tuli kesä, tuli toinen ja tuli kolmas.

Kolmen vuoden aikana meidän oma pihapiiri, mökit ja kota ovat kokeneet uuden tulemisen. Paikkoja on päivitetty, rakennuksia huollettu ja miljöötä entrattu. Välillä on tehty yhdessä polttopuita ja tarjottu vierailijoille mahdollisuutta virkistäytymiseen lähiluonnossa.

Nyt elämme loppuvuotta 2022. Olemme saaneet käyttöömme uuden, tai oikeastaan vanhan tilan, kanalan. Se kantaa nimeä Pollo Blanco, ja kokonaisuus kattaa myös kesäterassin ja PinoKino -liiteritilan. Jännityksellä odotamme millaisen vastaanoton se saa tulevina kesinä. Sitä ennen keskitymme vielä metsätöihin ja Kotaan – ja talvisesonkiin.

Jos jotakin näiden vuosien varrelta on tarttunut takinliepeeseen, niin tee se, mikä sydämessä tuntuu oikealta ja mene rohkeasti omia tavoitteita ja yhteisiä unelmia kohti.

Kurkien muuttaessa syksyllä 2022 Valkeakoskella,

Salmisen mökit Heli ja Teemu

Päätalon historia.
HISTORIA

Kangasalasta Koskiksi

Leppäjärven seutu on vanhimpia asuttuja alueita Pyörönmaassa. Papan aikaan vuonna 1959, kun tämä paikka kuului vielä Kangasalaan, Vähä-Leppäjärven pintaa laskettiin. Ennen sitä etenkin tulva-aikoina lapset joutuivat taittamaan osan koulumatkastaan veneellä.

Muutama vuosi myöhemmin 1963 järven läheisyydestä löydettiin rantamutaan hautautuneena yksipuinen ruuhi sekä risumertoja. Pyörönmaa onkin ollut aikanaan viiden pitäjän rajapyykkinä, kun näille seuduille on ulottunut Kangasala, Lempäälä, Pälkäne, Sääksmäki ja Valkeakoski. Tämä seutu liitettiinkin Kangasalasta Valkeakosken kaupunkiin 1979, jolloin myös muita Pyörönmaan kylän alueen osia muuttui Kangasalasta, Lempäälästä ja Pälkäneestä tutummin sanottuna Koskiksi.

Kuten isä on kertonut, Vähä-Leppäjärvi on ollut nimestään huolimatta aina näihin päiviin saakka sangen kalaisa järvi. Siitä onkin saatu silloin tällöin nostettua komean kokoisia kaloja. Suurin hauki lienee se, joka kuulemma ulottui aikuisen kalamiehen kantamana hartialta pohkeeseen saakka.

2000-luvulle tultaessa tiettävästi suurin katiskaan uinut ahven on ollut 1340 g. Vaikka kalojakin järvestä saa pannulle saakka, tarjoaa se joukon myös muita virkistymistapoja. Tervetuloa tutustumaan näihin, majoituskohteisiin ja ympäristöön tämän sivuston kautta sekä varaamaan aikaa itselle tai yhteisesti rentoutumiseen ja hyvään oloon!

Sydäntalven maisema.
Tupasvillaa pitkospuiden vieressä.
Järvimaisemaa Kallio-mökin laiturilta.
Vuodenkierron muutokset huomaa täällä helposti, kun malttaa seurata luonnonmerkkejä tulevasta.
Syysaamu järvenrannassa.

Majoitu lomaillen tai

rauhassa etäillen

Rentoudu päivän jälkeen saunoen, uiden, avantoon pulahtaen tai lämpimässä kylpyvedessä nauttien hämärtyvästä illasta ja tähtien loisteesta. Meillä majoitut mukavasti rauhallisessa ympäristössä.

Majoituskohteet

Saunat ja palju

Vieraat

Järvenranta auringon laskiessa.
LUONNON ÄÄRELLÄ

Salmisen mökit

Vesistöjen ympäröimä Valkeakoski on kaunis kesäkaupunki, joka lähiympäristöineen tarjoaa matkailijalle erilaisia tutustumisen arvoisia kohteita myös talvella.

Avantouinti

Aloittavan talviuimarin on helpompaa aloittaa talviuintiharrastus loppukeväästä tai alkusyksystä.

Grillaus ja kokkailu

Kiireetön ruoanvalmistus ja grillaaminen on mahdollista kaikissa majoituskohteissa.

Kalastus

Vähä-Leppäjärvi on kalaisa järvi, josta nousee haukea, ahventa ja särkeä  Maukasta, terveellistä ja takuutuoretta lähiruokaa pannulla tai uunissa valmistettavaksi.

Metsän antimet

Metsä antaa kokonaisvaltaista hyvinvointia keholle sekä mielelle, ja lisäksi sieltä on mahdollista löytää metsän antimia kotiin viemisiksi.

Minikirjasto

Minikirjasto on vapaasti kaikkien majoittujiemme käytössä erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Minikirjastossa on pieni kokoelma monipuolista aikuisten kirjallisuutta. Lainat voi palauttaa takaisin hyllyyn loman päätteeksi.

Pyöräily

Poutasäällä on mukava pyöräillä paikalliselle maisemakierrokselle tai keskustaan nauttimaan kesäisestä toripäivästä.

Retkeily

Lähde luontoon, kun haluat antaa ajatuksen virrata. Usein luovimmat jutut syntyvät, kun mieli on vapaana vastaanottamaan uusia ideoita.

Saapuminen

Meille voit saapua kävellen, pyörällä, taksilla tai omalla autolla useasta eri suunnasta. Meiltä on myös helppo lähteä päiväretkelle ja saapua takaisin illan tullen. 

Saunominen

Mökeillä lämpiävät aidot puilla lämmitettävät saunat. Kiukaan pesään puiden ja sytykkeiden asettelu ja valkean sytyttäminen kiireisen viikon jälkeen saattaa tuntua helpottavalta.

Soutaminen

Majoittujalla on mahdollisuus päästä järvelle soutelemaan veneellä tai jollalla. Niillä voi hakea mieluista onkipaikkaa tai niistä voi muuten vaan nauttia rauhallisista järvimaisemista.

Suppailu

SUP-laudan päältä järvinäkymiä näkee eri tavalla kuin rannasta. Vuokraamme SUP-lautaa kelluntaliiveineen vaikka koko päiväksi.

Talviuinti

Kylmään veteen pulahtaminen piristää mieltä ja kehoa, vähentää stressiä, tehostaa verenkiertoa ja auttaa palautumaan kovasta treenistä.  Talviuinnista puhutaan, kun jäättömässä vesistössä uidaan alle +10° vedessä. 

HALUAISITKO TIETÄÄ LISÄÄ?

Miten voimme auttaa?

Kahvilat ja ravintolat
Griili-Ravintola Pihvikievari

Hakafood Cafe

Maaseutu Maistuu Cafe

Mokka-Pirtti

Puistogrilli Oy

Rusticheria Stella

Kokeile ja seikkaile luonnossa
Geokätköily Valkekaosken seudulla

Roukon valaistut latureitit (5 ja 7 km)

Roukon metsäladut ja -reitit (10, 16, 23 km)

Kävely- ja pyöräilyreitit
Pirkan taival -reitti Rutajärvelle 16 km

Pyhäjärven maisemareitti 30 km

Rapolanharjun luontopolku 1,6 km

Riippusiltojen lenkki 3,3 km

Nähtävää
Kuutar-risteilyt Valkeakoskelta Visavuoreen tai Rönnvikin viinitilalle

Myllysaaren museo

Suomen Hopealinjan sisävesiristeily Tampereelle ja Hämeenlinnaan

Sääksmäen sillan ja Viidennumeron seutu

Torielämä Koskikaran liikekeskuksen edessä

Päivämatkailu
Muroleen kanava, Ruovesi

Parolan panssarimuseo, Hattula

Rapolan linnavuori, Valkeakoski

Seitsemisen kansallispuisto, Ylöjärvi

Vankila – Suomen kansallismuseo, Hämeenlinna

Vehoniemen Automuseo ja näkötorni, Kangasala

Taide ja kulttuuri
Rapolan linnavuori

Valkeakosken kaupunginteatteri

Visavuori, kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee

Voipaalan Taidekeskus

Tapahtumat ja viihde
Kirjazz&Blues

Mama’s Bar&Bistro

Melankärjen kesäterassi

Pirkan Hölkkä

Työväen musiikkitapahtuma

Valkeakosken markkinat

Waltikan venetsialaiset

Muuta mukavaa

Elokuvateatteri Kino-Sampo

Kirjaslammen tanssilava

Korkeakankaan frisbeegolfrata

Lotilan tennishalli ja Valkeakosken keilahalli

Roukon frisbeegolfrata

Suomen Kesäteatteri, Apianniemi, Valkeakoski

Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo

Valkeakosken uimahalli

Ilmoittautuminen ja mökin luovutus
Asiakkaan tulee varauksensa yhteydessä ilmoittaa asianmukaiset laskutustiedot. Kohde on asiakkaan käytössä normaalisti tulopäivästä klo 16 lähtöpäivään klo 12. Poikkeavista ajoista voidaan sopia erikseen kunkin tarjouksen yhteydessä mahdollisuuksien mukaan.

Varauksen henkilömäärä on ilmoitettava varauksen vahvistamisen yhteydessä. Jos henkilömäärä varauksen toteutuessa on suurempi kuin alunperin ilmoitettu, tulee asiakkaan ilmoittaa siitä myyjälle.

Peruutuskäytäntö
Varaus on asiakkaan puolelta vahvistettu, kun asiakas on ilmoittanut varauksestaan joko puhelimitse tai sähköpostitse. Tämän jälkeen varausta ei voi enää perua. Asiakkaan tulee maksaa varausmaksuna 50 % varauksen kokonaisarvosta varauksen yhteydessä.

Jos varaus on tehty vähemmän kuin kuusi (6) viikkoa ennen varauksen alkua, tulee varaus maksaa kokonaisuudessaan varauksen yhteydessä.

Myyjän puolelta varaus on vahvistettu, kun asiakas on maksanut 50 % varausmaksun eräpäivään mennessä tai koko varauksen summan yhdellä kertaa. Loppumaksu 50 % lähetetään viimeistään kahdeksan (8) viikkoa ennen varauksen alkua ja maksetaan viimeistään kuusi (6) viikkoa ennen varauksen alkua. Varaus- tai loppumaksua ei palauteta, jos asiakas peruuttaa varauksen.

Mikäli asiakas ei suorita maksuja eräpäivään mennessä, on myyjällä oikeus peruuttaa varaus ilman erillistä ilmoitusta.

Ohjeita majoittujalle
Muistathan, että voit tilata liinavaatteet ja loppusiivouksen meiltä soittamalla 045 187 4181. Asiakkaiden, jotka eivät ole tilanneet loppusiivousta, vastuulla on ensisijaisesti itse huolehtia erityisesti pintojen ja saniteettitilojen huolellisesta puhdistuksesta. Jos loppusiivous on tilattu, asiakkaan tulee kuitenkin tiskata käyttämänsä astiat, laittaa roskat roskikseen ja viedä pois tuomansa ruokatarvikkeet. Kohteen kunnon tulee olla normaalin asumisen jäljiltä. Katso loppusiivouksen muistilista.

Jos asiakas ei ole tilannut liinavaatteita, asiakas huolehtii siitä, että kaikilla majoittujilla on omat pyyhkeet, lakanat ja tyynyliina mukanaan.

LÄHIMATKAILUA PIRKANMAALLA

Löydät meidät myös täältä

Pyhänäsi-logo
Valkeakosken mansikka-logo
TERVETULOA

Yksin tai yhdessä

Seuraavan sesongin mökkiloma kannattaa varata hyvissä ajoin. Retkeilypäivä Kodalla haluttuna ajankohtana onnistuu varmimmin varaamalla se muutama viikko etukäteen. Pollo Blancosta löytyy tilaa pienille ryhmille kokousta, tapahtumaa, luentoa, liikunnallista tuokiota, kutsuja, juhlaa tai työpajaa varten. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

045 187 4181
Leppäjärventie 211, Valkeakoski
info@salmisenmokit.net